Oldal kiválasztása

Ali lahko razdeljuje Covid, ki je dobil cepivo?

Pričakuje se, da bo cepljenje v bližnji prihodnosti odpravilo epidemijo koronavirusa. Obstaja realna možnost za to, toda ali to pomeni, da lahko takoj pozabimo na nošenje maske in držanje razdalje?

Testi so že pokazali, da so do zdaj odobrena cepiva razmeroma varna pri preprečevanju razvoja Covidove bolezni. Vendar ne vemo, ali tudi preprečujejo, da bi se cepljeni okužili in morda okužbo prenašali asimptomatsko. Večina virologov meni, da so za to potrebne nadaljnje študije.

Oxfordski proizvajalec cepiv AstraZeneca je nedavno izdal sporočilo za javnost, v katerem je dejal, da bi lahko cepivo upočasnilo širjenje virusa. Dokaz za to je, da je bila asimptomatska okužba tudi manj pogosta pri cepljenih. In že prej je bilo dokazano, da je manj verjetno, da bodo asimptomatsko okuženi ljudje prenašali virus kot tisti s simptomi, kar pomeni, da tudi če se nekateri okužijo, je manj verjetno, da bodo okužbo prenesli.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Ker pa zanesljivi podatki o tem še niso na voljo, verjetno nošenje mask, umivanje rok in razmiki še nekaj časa ne bodo izpuščeni niti po množičnem cepljenju. Potrebne so tudi nadaljnje študije, da se ugotovi, kako dolgo lahko cepiva ščitijo in v kakšnih presledkih bodo potrebna nova cepljenja.

Hkrati ne gre za vprašanje, ali je imunski sistem cepiva učinkovitejši pri zaščiti pred virusom, saj ga je s cepljenjem že “prepoznal”. To je tudi posledica dejstva, da kdor se okuži z virusom, ne razvije hujših simptomov ali da ostane popolnoma asimptomatičen. V primeru drugih cepiv, na primer cepiva proti gripi, je tudi res, da cepivo morda ne bo vedno moglo preprečiti okužbe, vendar bodo simptomi po cepljenju blažji. In pri ranljivih skupinah dejstvo, da se pri nekom ne razvije bolezen s hudimi simptomi ali celo dobesedno ločnica med življenjem in smrtjo, ni vredno zavrniti cepljenja. Vendar ne vemo, kako okužen bo asimptomatsko v primeru koronavirusa. Zato je vredno pričakovati, da bo maska in razdalja še nekaj časa ostala z nami.