Oldal kiválasztása

90% migrantov, ki so leta 2015 prispeli na Švedsko, ne dela

Po statističnih podatkih je bilo leta 2015 na Švedskem vloženih 163.000 prošenj za azil od migrantov, od tega 40.019 so dobili dovoljenje za prebivanje. Vendar velika večina njih ni mogla najti zaposlitve.

Glede na raziskavo, ki jo je izvedel Državni zavod za statistiko, je le 4.574 ljudi z dovoljenjem za prebivanje, starejših od 15 let, brezposelnih, za študij financira 9.970 migrantov, 18.405 pa živi z občinskimi prejemki. Migrantom pomoči pomagajo tudi finančne težave za več majhnih švedskih naselij. Hassleholm, ki ima samo 18.000 prebivalcev, je bil v zadnjih treh letih dobrodošel, da privabi skoraj tri tisoč migrantov. Do danes 80% novih prišlekov ni uspelo najti zaposlitve in živeti od ugodnosti.

Lars Jönsson, predsednik mestnega sveta, je dejal, da je v mestu 100 nepismenih priseljencev in še 200 migrantov, ki skoraj niso dobili izobrazbe.

Švedska je po mnenju strokovnjakov tudi ena najbolj razvitih držav v Evropi, kjer je potrebna usposobljena delovna sila. V večini primerov pa migranti z Bližnjega vzhoda in iz Afrike niso imeli kvalifikacij, potrebnih za vstop na švedski trg dela. Zato nekateri migranti, čeprav se odpravijo na delo, ne morejo preživljati s svojim nizko plačanim delom, zato se ponavadi odločajo za ugodnosti.