Oldal kiválasztása

7 brutalni napak: tako zgrešiš pire krompir

Vsakomur je najljubši jed in je zelo enostavno narediti. Toda to preprosto jed lahko zgrešiš: vsakdo je pojedel lepljivo in brez okusa namesto pire. Pokažemo ti tipične napake, ki jih moraš izogniti. Če že kuhaš, pojej okusno!

Skrivnost fantastične krompirjeve pireja je mleko, maslo (morda zelena zelišča) in uporaba ročno izdelane krompirjeve mulčice – mixer naredi vse lepljivo. Poleg tega obstaja nekaj napak, ki jih ne bi smeli storiti pri izdelavi krompirjevega pireja! Pokazali ti bomo, kaj se je treba izogniti.

Ne uporabljaš krompir, ki je namenjen za pire

Pire krompir bo kremast in mehak z visokim škrobnim krompirjem. Na primer, krompir Ella ali Gülbaba je zelo dober za to.

Ne soli vodo

Med kuhanjem se granulat škroba krompirja nabrekne, absorbira v njej vodo in sol. Tako bo okusno, polno okus pire.

Krompir si dal v vročo vodo

Krompir namesti v hladni vodi, da zavre, z vodo zavre, nato pa ga položi na plitvino. Če ga postaviš v vročo vodo, je neenakomeren, njegova zunanja površina se razpada, preden jo lahko kuhamo.

Fotó: pixabay.com

Nisi okapal jih pravilno

Če ne želiš, da pire ima okus vode, moraš po kuhanju temeljito kapljati ali pa ga ponovno segrej, da bi bilo še bolj suho, preden ga zlomiš.

Daj hladno mleko in maslo

Mehko maslo in toplo mleko je lažje absorbirati, medtem ko se krompirjeva mešanica ne ohladi.

Preveč zlomiš

Krompirni škrobi povečajo se in so zelo občutljivi. Če jih preveč zlomiš, na primer z mešalnikom, se iz njih sprosti preveč škroba in postane lepljiv. Uporabi ročno cvrtje za krompir, tako boš opazil idealno teksturo.

Narediš to prezgodaj

Pire krompir je doro le sveže, ko mora stati, bo loše. Torej, z vsakim jedom za družinsko kosilo, pire je zadnja stvar, ki jo narediš.