Oldal kiválasztása

5 RASTLIN ZA ZAŠČITO VRTA PRED ŠKODLJIVCI VSE POLETJE

Eden od ciljev kuhinjskega vrta je, da na družinsko mizo ponudimo čisto sadje in zelenjavo brez kemikalij. Na srečo nekatere rastline delujejo kot zaščitni zid, ki varuje vaše pridelke. Učinkovito zadržujejo škodljivce in patogene organizme. Splača se načrtovati vnaprej in si jih priskrbeti že zdaj!

Večina ljudi že načrtuje, katere rastline bodo posadili na svoj zelenjavni vrt. Ne gre le za to, kaj boste gojili in kam boste to postavili: na vrtu so tudi nekatere zaščitne rastline, za katere morate na gredicah prav tako zagotoviti prostor. V času naših babic je bil zelenjavni vrt še vedno pester; ne le zelenjava, ampak tudi cvetje in zelišča. Če ne želite škropiti, se je vredno vrniti k tej tradiciji, saj te zaščitne rastline zadržujejo škodljivce in nekatere patogene organizme na vrtu. Poglejmo, kaj si morate nabaviti!

ilustracija
Fotó: pixabay.com

1. Žametnic
Ta cvet, znan tudi kot Tagetes, je ena najpogosteje uporabljenih zaščitnih rastlin na zelenjavnem vrtu. Njeni zeleni deli vsebujejo snovi, ki odganjajo nematode in žične črve. Poleg tega odganja hrošče od vaše zelenjave, njegova eterična olja pa uničujejo škodljive glive in bakterije. Vredno je posejati vrsto ob skoraj vsaki gredi, učinkovita pa je tudi proti mšicam, če jo postavimo pod sadno drevje.

2. Velika kapucinka
Ta košata, odporna tekaška rastlina lahko ne le krasi cvetlični vrt, temveč tudi ščiti gredico. Škodljive žuželke privlači, namesto da bi jih odganjala, zato jih bo velika kapucinka bolj privlačila kot zelenjava. Semena je vredno posejati v gredice z zeljem, da bi privabili gosenice, vendar jo obožujejo tudi deževniki: če imate na vrtu veliko kapucinko, se ne bodo ozirali na nobeno drugo rastlino.

3. Česen
Česen ni namenjen le za uživanje, temveč ga je vredno na vrt pospraviti tudi kot opozorilo; vendar se morate zavedati, da če ga posadite v vrsto poleg gredice, ne bo rasel tako dobro, kot če ga boste gojili ločeno. Ščiti pred škodljivci in patogeni, kot so pepelasta plesen, siva plesen in krompirjev hrošč, prav tako pa odganja konjsko grizlico in jagodno veščo.

4. Ognjič
Tako kot žametnic je lahko tudi ognjič v vašem zelenjavnem vrtu bleščeča barvna pega, poleg tega pa vaše rastline ščiti pred mšicami in nematodami. Vredno je tudi posejati krog njegovih semen pod sadna drevesa, da jih ne napadejo mšice, poleg tega pa je to tudi spektakularen pogled.

5. Koper
Koper ni le okusno zelišče, ki ga lahko raztresete po zelenjavnem vrtu, ampak je tudi koristen spremljevalec zelenjave, saj ščiti pred korenčkovo koreninsko veščo in kapusovo mšico. Prav tako odganja polže in pršice.

6. Baziliko
Poleg paradižnika velja posaditi tudi baziliko ali dve, saj to močno dišeče zelišče s svojimi eteričnimi olji odganja škodljivce. Poleg tega bodo paradižniki, ki jih gojimo z baziliko, veliko bolj polnega okusa in slastni.