Oldal kiválasztása

Zvezda razočarane gospodinje je bila v velikih težavah in obsojena na zapor

Ameriška igralka Felicity Huffman je bila v četrtek na bostonskem sodišču obsojena na štirinajst dni zapora zaradi svoje vloge v škandalu z univerzitetnim podkupovanjem.

Felicity Huffman ima tudi 250 ur dela v skupnosti in 30.000 dolarjev kazni, ker je pred leti hčerki na fakulteti podarila 15.000 dolarjev podkupnine, da bi spremenila sprejemni izpit in se sprejela v ustanovo.

Huffman je eden od akterjev in prvi obsojen zaradi več univerzitetnega korupcijskega škandala, ki je ZDA pomladi to pomlad. Izkazalo se je, da so bogati ameriški in tuji starši plačali svetovalca za sprejem v univerzo, ki je njihove otroke peljal na več univerz.

Svetovalec William Singer je plačeval velikodušne vsote za prilagajanje rezultatov izpita za otroke ali za vključitev v univerzitetne športne klube, na katere se je gotovo zagotovo vpisal. Škandal je prizadel številne prestižne visokošolske ustanove, vključno z Univerzo Južne Kalifornije (USC), univerzo Georgetown, Stanford in Yale.

Primer je prišel na vrsto skoraj po naključju. Eden od staršev – finančni poslovodja – je bil zaradi finančnih goljufij v zvezni tožbi in odkril je, da je hčer poslal na univerzo Yale na podkupnino. Takoj so sprožili preiskavo in ugotovili, da so med letoma 2011 in 2018 bogati starši Williamu Singerju plačali skupno 25 milijonov dolarjev in mu naročili, naj plača trenerjem na fakulteti, skrbnikom in da se njihovi otroci vpišejo. Tam je bil tudi starš, ki je po obtožnici za to plačal 75.000 dolarjev.

“Pomagamo najbogatejšim družinam v ZDA, da dobijo otroke na fakulteto” – je Singer povedal staršem, ki je posnel pogovor in ga predal oblastem.

Singer je bil povezan z več univerzami. Vložena je tudi obtožnica zoper Eleno in univerzitetno osebje, vpleteno v škandal, atletski direktor Univerze v Južni Kaliforniji je ta teden napovedal odstop.

Tožilci so obtožili 33 staršev. Najbolj znana sta mož igralca Felicity Huffman in William Macy ter mož igralke in modne oblikovalke Lori Loughlin.

Huffman, ki je bil aretiran marca letos, je maja priznal krivdo, krivdo in opravičil po četrtkovi kazni.

Fotó: pixabay.com

“Bil sem neumen, nor sem bil” – je dejal. Prejšnji teden je sodniku napisal pismo, v katerem ga prosi, da ga ne obsodijo na zapor. “Želela sem biti dobra mati in rekla sem si, da je vse, kar počnem, v interesu moje hčerke” – je zapisala.

Felicity Huffman naj bi 25. oktobra začel svojo zaporno kazen.

Lori Loughlin je priznal, da ni kriv in ni sodeloval z oblastmi. Po poročanju ameriškega tiska bi jim lahko grozilo do 20 let zapora. Sodbo v njegovem primeru pričakujejo prihodnji teden.

Nadaljnje obsodbe bodo predvidoma oktobra.