Oldal kiválasztása
Piščančja prsa vsi veljajo za izjemno zdravo živilo. A je to res tako? Ali pa je včasih vredno pogledati različne vrste mesa?

Meso je pomembno hranilo, zagotavlja dragocene beljakovine, vitamine in veliko železa. Vendar pa lahko glede na vrsto mesa in način priprave pride do zdrave in nezdrave hrane. Mesna jed je lahko nezdrava, če vsebuje preveč maščob, soli in konzervansov. Posledice prevelikega uživanja mesa so civilizacijske bolezni, kot so: visok holesterol, debelost in prekomerna teža protina, srčno-žilne bolezni ali osteoporoza. Številni strokovnjaki domnevajo, da je morda povezana z boleznimi, kot so Parkinsonova bolezen, Alzheimerjeva bolezen in rak. Zato je vredno razmisliti, kaj porabimo in koliko zaužijemo.

Najljubša hrana zime

Piščanca običajno imenujejo kot najbolj zdravo meso. Nič čudnega, saj je v njegovih dojkah izredno malo maščob, medtem ko vsebuje znatno količino beljakovin. Poleg tega je piščančje meso bogato z aminokislinino triptofanom, ki pomaga pri tvorbi snovi, ki spodbuja serotonin, ki je odgovorna tudi za dobro razpoloženje. Piščančja prsa so tudi odličen vir selena, ki zaradi svojega protivnetnega učinka pomaga hitro ozdraviti pred prehladom. Vsebuje vitamin B3 za pomoč pri obvladovanju holesterola, vitamin B6 pa pomaga živčnemu in imunskemu sistemu, da deluje in pospeši presnovo.

Fotó: pixabay.com

Previdno z belimi črtami!

Obenem obstaja velika razlika med gojenim piščancem na prostem in veliko cenejšim industrijskim piščancem. Če na primer vidite bele črte, ki tečejo vzporedno s piščancem, jih ne smete kupiti. To je po mnenju strokovnjakov znak mišične bolezni pri gnečih velikih piščancih in pomeni tudi, da takšno meso v resnici ni zdravo.

Ne glede na to!

Ne glede na to, kako ga pripravljamo: pražene ali parjene piščančje prsi so odlična izbira, vendar so piščančje prsi z globokim ocvrtjem ali globoko ocvrto pečjo – še posebej, če imate ponev z bogatimi ogljikovimi hidrati – veliko manj.

Kaj pa piščančja koža?

Po najnovejših raziskavah piščančje kože ni vredno odstraniti, lahko jo pojemo. Čeprav so bili strokovnjaki nekoč zelo nasprotovali uživanju mastne piščančje kože, je ta mit zdaj rešen. Ker je piščančja koža večinoma zdrave nenasičene maščobne kisline, lahko celo zniža holesterol in krvni tlak.