Prišla je pozdrava: svetovno znani pevec je nepričakovano umrl

Ena novinska agencija poroča o žalostnih novicah.


Španski sopran Montserrat Caballé je bil v zadnjem stoletju eden najučinkovitejših operskih pevcev, poročajo AFP News Agency in madridski El País.

Caballé je umrl v bolnišnici Sant Paul v Barceloni v soboto zjutraj. Od pevca v nedeljo bodo imeli zadnjo slovo in bodo pokopali v ponedeljek.

María de Montserrat Bibiana Concepción Caballé in Folch se je rodila leta 1933 v Barceloni in je bila poimenovana po mestu znamenitega romarskega mesta. Na barcelonskem konservatoriju je diplomiral z najvišjo nagrado za zlato v starosti dvajsetih let. Leta 1956 je postal član Baselske operne hiše, kjer je bil velik uspeh kot Mimie Puccini Bohémélet in od takrat je imel odlične vloge.

Leta 1965 je Fame prejel svoja krila samo eno noč: v New Yorku je na koncertu Donizetti Lucrezia Borgia zamenjal bolnega Marilyn Horne. Občinstvo praznuje petindvajsetminutni stojni aplavz, naslednji dan je ponudil operno pogodbo Metropolitan. Leta 1972 je občinstvo Covent Garden v Londonu uspelo občudovati glas Violette v Verdijevi Traviati.

Caballéjev repertoar je obsegal 90 oper, večinoma Verdi, Mozart, Donizetti, Bellini, Rossini in Puccini - in je zajel 800 pesmi, prav tako pa je ljubil peti španske pesmi in zarzulu. Njen mož je bil tenirski pevec Bernabé Martí, postala je pevka iz njene hčerke, njena mati in hčerka pa sta jo večkrat srečala.

Po smrti Marie Callas leta 1977 so mnogi Caballesi šteli kot potomci ”božanska diva”.

Njeno ime je še bolj poznalo barcelonsko pesem, ki jo je pel skupaj s Freddie Mercury, kraljevim pevcem, in ki je bila uradna dvorana Barcelonskih olimpijskih iger leta 1992. V drugi polovici devetdesetih je Caballé zapisal z drugimi rock zvezdami.

Ripost.news