Raziskovalci so odkrili neverjetno odkritje in se izognili dvema nevarnima vrstama raka

Tveganje za nastanek raka jeter in jajčnikov se lahko zmanjša.


Glede na dve študiji se je iskazalo – da jemanje aspirina lahko zmanjša tveganje za nastanek raka jeter in jajčnikov.

Ena od raziskav, objavljenih v JAMA Oncology revija, pravi, da redna raba aspirina ali vsaj dve ali več tablet od 325 miligramov na teden v vsaj petih letih lahko znatno zmanjša raka na jetrih (HCC). To je drugi najbolj smrtonosni rak, ki povzroča bolezen raka na svetu.

Raziskovalna ekipa Massachusettsove General Hospital je pregledala podatke iz več kot 133.000 sodelujočih kandidatov iz 1980ih let. Prejeli so dva ali več standardnih odmerkov tablet na teden, 49 odstotkov pa je zmanjšalo tveganje za razvoj HCC-ja.

Tisti, ki so vzeli aspirin vsaj pet let, so zmanjšali tveganje za jetrni rak za 59 odstotkov.

Stopnja zmanjšanja tveganja se je povečala s povečanjem trajanja umika aspirina, vendar pa je bila prekinjena, 8 let kasneje pa se je učinek zmanjšal.

Raziskovalci na Harvardovi univerzi so ugotovili, da imajo ženske, ki redno aspirin uporabljajo pri nizkih odmerkih (100 ali manj miligramov), za 23% manjše tveganje za raka jajčnikov, kot tiste, ki niso redno jemali aspirina.

Znanstveniki so analizirali 205.498 žensk, od katerih jih je 1054 imelo rak jajčnikov.

Druga ugotovitev raziskovalcev je bila, da lahko podaljšana uporaba nesteroidnih protivnetnih zdravil poveča tveganje za nastanek raka jajčnikov.

Vedno več dokazov ukazuje na to, da vnetje igra vlogo pri razvoju raka jajčnikov. Znanstveniki verjamejo, da aspirin zmanjša tveganje za nastanek raka jajčnikov s preprečevanjem vnetja - pravi MTI.

Ripost.news